Kattenkruid
Wanneer jou kat in de buurt komt van een van onze kickers lijkt hij wel in de zevende hemel. Ze rollen ermee, likken eraan, knuffelen ermee of maken gekke sprongen in de lucht. Hoe komt dit nou eigenlijk? Dit komt door dat ene kruid dat wij in onze kickers stoppen genaamd kattenkruid. Kattenkruid staat ook wel bekend onder de naam catnip en in de botanische wereld heet het ook wel Nepeta, Neppe of N.Cataria.

Wat is kattenkruid? Waarom reageert mijn kat zo op kattenkruid? Is kattenkruid gevaarlijk voor mijn kat?

Wat is Kattenkruid?
In de basis is kattenkruid een plant welke behoort tot de mint-familie. Het is een plant die van origine afkomstig is uit Europa, maar inmiddels succesvol is uitgezet naar landen buiten Europa. Wist je dat de plant kan wel tot een meter hoog worden?! Het is een prachtige plant met mooie witte bloemen die mooie vlinders en bijen aantrekt.

Waarom reageert mijn kat zo op kattenkruid?
In de plant, zowel de stam als de bladeren, zijn er allerlei verschillende stofjes terug te vinden. Zo zitten er allerlei vitaminen, mineralen en olie in. In de olie van de plant zit het magische middel dat verantwoordelijk is voor het gedrag van jou kat, Nepetalacton. Nepetalacton heeft als oorspronkelijk doel het tegenhouden van insectenvraat. Zo is bekend dat het onder andere steekmuggen en kakkerlakken afstoot . Echter zorgt de aanwezigheid van Nepetalacton ook voor een geur die voor katten hetzelfde ruikt als hormonen (feromonen, hetzelfde hormoon als bij mensen). Dit hormoon zorgt ervoor dat katten zich aangetrokken voelen tot een mogelijke partner. Voor een kat ruikt kattenkruid dus als een soort ideale partner. Dit verklaard waarom catnip zo’n enorme aantrekkingskracht heeft op katten. 

80% van de katten worden erg blij, vrolijk of heel relaxed van kattenkruid

Hoe reageren katten op kattenkruid?
Wist je dat maar liefst 80% van alle katten gevoelig zijn voor het kattenkruid? Dat zijn er een heleboel! In de basis werkt het kruid bij iedere kat hetzelfde, echter kunnen katten er wel verschillend op reageren. De ene kat zal er aan snuffelen, terwijl een andere kat kan gaan spinnen, rollen, ertegenaan wrijven, likken, erop kauwen of zelfs opeten. Katten worden er heel erg blij van, worden vrolijk of worden heel relaxed van kattenkruid. Een gevoel dat ongeveer 15 minuten aanhoudt, zodra ze met het kattenkruid in aanraking komen.

Is kattenkruid gevaarlijk en/of verslavend?
Goed dat je jezelf dit afvraagt! Wij hebben ons hetzelfde afgevraagd toen wij voor het eerst van kattenkruid hoorde. Er blijken verschillende wetenschappelijke onderzoeken te zijn gedaan naar de werking en effecten van kattenkruid. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kattenkruid niet schadelijk is en niet verslavend werkt! Katten blijken zelf goed aan te voelen hoeveel en hoevaak ze met het kruid in de weer gaan.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kattenkruid niet schadelijk is en niet verslavend werkt

Hoe kan ik kattenkruid aan mijn kat aanbieden?
Zoals je eerder gelezen hebt is kattenkruid te verkrijgen in verschillende vormen. Zo is het te verkrijgen in een gedroogde en vloeibare vorm. Bij de gedroogde vorm krijg je verkruimelde gedroogde delen van de Nepeta Cataria. Dit gedroogde kattenkruid / catnip kun je op diverse manieren aan je kat aanbieden. Het is mogelijk om je kat een kleine hoeveelheid in de pure vorm aan te bieden, maar het meest voorkomende is dat het middels een speeltje aan te bieden waarin kattenkruid verwerkt is. Zoals onze kickers bijvoorbeeld (zie onderaan deze pagina)! Bij de vloeibare variant kun je denken aan een spray vorm, waarbij je het over de krabpaal of speeltjes die je reeds in bezit hebt kunt sprayen. Tegenwoordig is het zelfs ook in een bellenblaas variant te krijgen. Ook zeker leuk om eens uit te proberen!

Conclusie
Hele grote kans dat jou kat enorm veel plezier zal beleven aan kattenkruid. Wij vinden dan ook dat een kattenkruid speeltje een musthave is voor iedere kattenbezitter! Onze kickers, welke zijn gevuld met het beste gedroogde kattenkruid, zijn dan ook de ultieme manier om jou kat op te vrolijken, blijf of relaxed te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website optimaal voor u werkt.