Spelen is ontzettend leuk! Maar waarom is spelen nou zo belangrijk voor de kat? Hoe en hoelang moet ik dan met mijn kat spelen om van de voordelen te kunnen profiteren? In deze blog geven we je antwoord op deze vragen!

Spelen houdt je kat fit
Spelen is leuk en heeft veel voordelen voor de gezondheid van jou kat! Wist je dat ongeveer 60% van de katten overgewicht of zelfs obesitas hebben? Dit geeft vervolgens weer allerlei extra gezondheidsrisico’s. De belangrijke oorzaken van overgewicht? Te veel eten en te weinig beweging (spel). Dat spelletje is dus veel meer dan enkel plezier!

Naast de strijd tegen de kilo’s draagt spelen ook bij aan de lenigheid van jou kat. Vanuit studies komt naar voren dan meer dan 90% van de katten die ouder zijn dan 9 jaar last hebben van gewrichten. Spelen houdt de spieren rondom de gewrichten actief en stevig, waardoor pijnlijke aandoeningen zelfs voorkomen kunnen worden.

Naarmate een kat ouder wordt kunnen ook de cognitieve functie achteruitgaan en kan er zelfs spraken zijn van kattendementie. Voldoende uitdaging in de vorm van spel of bijvoorbeeld voerpuzzels kunnen een kat op cognitief niveau blijven prikkelen. Deze prikkels kunnen op hun beurt ook cognitieve achteruitgang voorkomen of vertragen.

Tot slot draagt spelen op een positieve manier bij aan het humeur en de gesteldheid van een kat. Net als bij mensen is er een direct verband tussen de psychische gesteldheid en de algehele gezondheid.

De dagelijkse beweging (spelen) is dus ontzettend van belang op je kat gezond te houden.

Spelen heeft invloed op het gedrag
Spelen houdt de geest van jou kat scherp. Katten zijn van nature erg nieuwsgierig en hebben elke dag uitdaging of amusement nodig. Als ze ze dit niet vinden en niet uitgedaagd worden kunnen katten zich gaan vervelen of zelfs lusteloos en depressief worden.

Krijgt een kat geen uitdaging of spel aangeboden dan kan hij zelf op zoek gaan naar uitdaging, of beter gezegd: kattenkwaad! De gordijnen, de bank of de voorwerpen op de kast worden dan in één keer zeer interessant. Door voldoende uitdaging kan kattenkwaad dus voorkomen worden.

Het versterkt de band
Wist je dat ze onderzocht hebben dat je door consequent met je kat te spelen jullie een band kunnen opbouwen en versterken? Regelmatig spel zal ervoor zorgen dat uw huisdier zich meer aan jou zal hechten en het fijner zal vinden om jou in zijn/haar gezelschap te hebben. Dit heeft alles te maken met associaties. Geef je je kat alleen eten? Dan gaan katten jou simpelweg beschouwen als leverancier van voedsel en verder geen interesse in jou hebben. Door spel gaan ze je naast eten ook associëren met leuke, fijne en plezierige momenten. Spelen is dus een uitstekende manier om de band met je kat te versterken!

Hoe speel je het beste met je kat?
Uiteraard bestaat er geen kant-en-klare handleiding over hoe je het best met jou kat kan spelen. Kijk goed waar jou kat op reageert. Vindt hij/zij stuiterende speeltjes leuk die door de lucht vliegen, bijvoorbeeld als vogeltjes? Of jaagt hij liever achter iets aan dat over de grond vliegt, bijvoorbeeld als een muisje? Naast deze specifieke voorkeuren die je zelf moet ontdekken zijn er wel een aantal tips die vrijwel voor iedere kat gelden:

Diversiteit
Zorg voor verscheidenheid in aanbod qua speelgoed, zodoende kun je afwisselen. Speeltjes die je even niet gebruikt kun je het beste even opruimen, zodat ze helemaal uit het zicht zijn. Zo blijven de speeltjes nieuw en interessant!
Het unieke assortiment van by SIEB kan bijdragen om de diversiteit in jou speelgoedkast te vergroten en leuke en unieke speeltjes eraan toe te voegen! 

Positief afsluiten
Zorg dat aan het einde van het spel (jagen achter de hengel, bal of veertje) je kat de “prooi” daadwerkelijk kan vangen. Dit zorgt bij de kat voor voldoening en voorkomt frustratie in het spel. Speel je met een laserlampje? Laat deze dan eindigen op een ander speeltje of iets lekkers.

Losse onderdelen
Let op dat na het spelen geen speeltjes met losse onderdelen, touwtjes of iets dergelijks blijven slingeren. Dit kan een gevaar vormen voor de kat.

Hoelang kun je het beste spelen?
Er is geen exacte tijdsduur om te spelen met jou kat. Dit hangt af van verscheidene factoren, denk aan leeftijd, ras en/of karakter. Gemiddeld genomen kom je op een breed tijdsbestek van 20 tot 60 minuten per dag uit. De speeltijd kan het beste worden opgesplitst in korte momenten van 10 a 15 minuten per keer. Dit wordt aangeraden omdat katten van nature ook maar korte ‘uitbarstingen’ hebben, denk aan het kort jagen achter een klein dier aan.

Conclusie: Het is gewoon veel te leuk
Naast dat spelen dus super gezond is, is het natuurlijk ook gewoon veel te leuk! De gekke sprongen, gekke koppies en soms zelfs gekke geluiden zijn gewoon super vermakelijk! Niet voor niets zijn de kattenfilmpjes de best bekeken filmpjes op internet!

Nog op zoek naar leuke, unieke en duurzame nieuwe speeltjes? Kijk dan zeker eens in ons assortiment!

En nu… Stoppen met lezen en spelen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website optimaal voor u werkt.