Heb je eindelijk dat veel superleuke kattenmeubel of kattenspeeltje gekocht. Waar kijkt je kat naar om? Juist, de kartonnen doos waar het in zat. Iedereen met een kat in het bezit herkent deze frustratie wel. Maar waarom vinden katten kartonnen dozen nou zo leuk? Waarom trekt specifiek het materiaal karton katten aan?

If it sits it fits!

Laten we allereerst eens kijken naar de kleinere katten in de wilde natuur en hun natuurlijk gedrag. Hier vinden we namelijk al een paar antwoorden op deze vragen. In de natuur zoekt een kat graag een compacte schuilplaats op. Dit doen ze met meerdere doeleinden. Vanuit een schuilplaats kan een kat heel makkelijk zijn prooi verassen en overmeesteren. Hoewel een kat vooral staat als jager is het ook een prooi voor roofdieren die even groot of groter is dan de kat zelf. Een schuilplek voorkomt dat een kat van achter beslopen wordt en de kat kan zijn omgeving goed in de gaten houden. Het biedt hen dus de perfecte bescherming. Tot slot probeert een kat altijd zoveel mogelijk energie te sparen. Een compacte schuilplaats helpt de kat makkelijk zijn of haar lichaam op temperatuur te houden. Hierbij geldt: Hoe knusser het plekje, hoe beter de warmte vast gehouden wordt. We kennen allemaal de ‘if it sits it fits’ uitspraak. Dat komt dus hier vandaan. Vanuit al deze kennis is de link naar een kartonnen doos makkelijk te maken! In principe is een kartonnen doos niets meer dan een schuilplaats voor de kat. Maar waarom wordt die kartonnen doos verkozen boven dat dure kattenmeubel, dat is toch ook een knus plekje? Dit heeft alles te maken met de materiaal eigenschappen van karton.

Karton is het ideale materiaal om lekker aan te krabben, in te bijten en mee te spelen.

Karton heeft een goede isolerende werking. Het neemt makkelijk de lichaamstemperatuur van jou kat over en deze temperatuur wordt daarna ook goed vast gehouden door het karton. Zo wordt die kartonnen doos in een keer een heerlijk warm plekje. Kun je nagaan als deze doos ook nog eens in de zon staat? Heaven! Daarnaast is karton door zijn zachte doch stevige eigenschap het ideale materiaal om lekker aan te krabben, in te bijten en mee te spelen. Op het moment dat een kat aan karton krabt laat hij hier zogeheten feromonen op achter. Middels feromonen maakt een kat enerzijds zijn territorium duidelijk, anderzijds trekt een kat middels dit stofje katten van een andere sekse aan. De zachte eigenschap van het karton zorgt ervoor dat dit stofje heel makkelijk geabsorbeerd en opgenomen wordt. Ideaal dus! Uit onderzoek blijkt dan ook dat karton door al deze eigenschappen ervoor zorgt dat het stressniveau van een kat behoorlijk daalt. 

Karton zorgt voor beduidend minder stress!

Karton in huis is dus een absolute verrijking voor jou kat! Ideaal om mee te spelen en het zorgt ook nog eens voor beduidend minder stress bij jou pluizige vriend. Laat die oude kartonnen doos dus nog maar even lekker in woonkamer staan, voordat deze naar het oud papier gaat. Ben je nog op zoek naar een leuk, stevig en duurzaam kartonnen speeltje? Kijk eens naar onze ‘Designed by Sieb collectie’. Hier vindt je de CatmoSphere, het ideale kartonnen speeltje voor jou kat! Naast alle voordelen van karton die dit speeltje meebrengt is het ook nog eens superleuk voor het baasje. Het baasje dient dit speeltje bij aankomst namelijk nog zelf in elkaar te zetten. Superleuk! 

Hoe reageert jou kat op karton? Laat het ons weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website optimaal voor u werkt.